Een slimme autostoel voor meer veiligheid in de wagen

Spotlight
Een slimme autostoel voor meer veiligheid in de wagen
Nieuwigheid

De laatste cijfers die het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (Vias) bekendmaakte, veroorzaakten veel ophef : 3 op de 4 kinderen worden niet veilig vastgeklikt in de wagen. Ze zitten niet op een zitje afgestemd op hun grootte of gewicht of dragen de veiligheidsgordel niet of niet correct.
Hallucinante cijfers, vooral als je bedenkt dat 77% van de ouders denkt zoon- of dochterlief veilig in de wagen te vervoeren.

Met een correct gebruikt autozitje wordt het risico dat een kind zwaar gewond raakt of sterft bij een verkeersongeval 3 keer kleiner. Reden genoeg om te checken dat je kind veilig vastgeklikt is. Maar wanneer is dit zo? Wij vonden het geen slecht idee om alle regels nog eens duidelijk op een rijtje te zetten, maar daarnaast raden we ook onze lezing Veiligheid met baby in de auto warm aan, die je op alle drie dagen van onze beurs kunt bijwonen.

1. Een goed autozitje kiezen

Het is niet altijd duidelijk wanneer je voor je kind best naar een volgende categorie autozitjes overschakelt. Soms vind je tegenstrijdige informatie en daarom geven we je hier alvast een overzicht.
Niet de leeftijd van je kind, maar de grootte en het gewicht zijn doorslaggevend bij het overschakelen naar een volgende categorie. De verschillende types autozetels zijn onderverdeeld in groepen.

Groep 0/0+: tot 10 kg / 13 kg – tot 85 cm.
Baby’s worden tegen de rijrichting in vervoerd, wat veiliger is. Dit kinderzitje mag zowel voorin als achterin geplaatst worden. Opgelet: als je het op de bijrijdersstoel plaatst, zorg er dan voor dat de airbag gedeactiveerd is.
Groep 1: 9 tot 18 kg – 80 tot 105 cm.
Ook hier wordt het zitje best met de rug naar de rijrichting geplaatst.
Groep 2: 15 tot 25 kg – 105 tot 135 cm.
Groep 3: 22 tot 36 kg – tot 150 cm.
De stoel zonder rugleuning (verhoogkussen) kan alleen correct gebruikt worden in combinatie met een driepuntsgordel (over de schouder heen).
Groep 2/3: 15 tot 36 kg – 105 tot 135-150 cm
Groep 1/2/3: 15 tot 36 kg – 80 tot 135-150 cm

Je vindt deze aanbevelingen van Kind en Gezin in detail terug door op volgende link te klikken.
Houd je kind zo lang mogelijk in de laagste categorie, want dit is altijd de veiligste optie! Pas als het hoofd boven de rugleuning uitsteekt (bij twijfel: controleer of de oren niet boven de rand van de rugleuning uitsteken) of als het maximale gewicht is bereikt, is het tijd om over te schakelen naar de volgende categorie.
Een verhogingskussen zonder rugleuning (groep 3) kan gebruikt worden voor grotere kinderen (15 tot 36 kg), maar een verhogingskussen mét rugleuning (groep 2/3) biedt een betere bescherming en is daarom aan te bevelen: het zorgt voor een goede begeleiding van de gordel over de schouder en biedt ook een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd.

2. Klik je kind correct vast

Zorg ervoor dat de riempjes niet te los zitten: er mag maximaal één centimeter speling zijn tussen de riempjes en je kind. Trek de gordel overal strak aan.
Zorg ervoor dat de riempjes wel degelijk over de schouder en niet achter de rug of onder de oksel gaan.
Zorg ervoor dat de gordel op de juiste manier aan het zitje is bevestigd.
Zorg ervoor dat de gordel niet gedraaid is.
Laat je kind niet in het autostoeltje zitten met een dikke jas aan.
Zorg ervoor dat je kind zich niet uit zijn veiligheidsharnas kan werken.

NIEUW: Het is onder andere om je op dit vlak te waarschuwen dat Cybex het systeem SensorSafe ontwikkelde. Dit systeem wordt bevestigd aan het veiligheidsharnas van het autozitje en waarschuwt je, dankzij de app die op je telefoon geïnstalleerd is, in volgende situaties: je kind werkt zich uit het harnas, de temperatuur in de wagen is te hoog of te laag voor je kind, het is tijd voor een pauze tijdens een lange rit of je bent te ver verwijderd van je kind. Geniaal, niet? Kom het ontdekken tijdens de 3 dagen van de beurs!

3. Andere veiligheidstips

Controleer of je zitje geschikt is voor je kind. Autostoelen zijn gehomologeerd op basis van gewicht of lengte.
Lees de handleiding altijd zorgvuldig voordat je het zitje installeert.
Zorg ervoor dat het zitje in de juiste richting staat. Voor een babyzitje is dit altijd tegen de rijrichting in.
Indien mogelijk, kies dan voor een ISOFIX systeem, waarmee je het autozitje rechtstreeks aan de carrosserie van de wagen bevestigt. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat je je autozitje snel en veilig kunt bevestigen , met minder kans op fouten.
Het systeem I-SIZE biedt de mogelijkheid je baby te vervoeren met de rug in de rijrichting tot de leeftijd van 15 maanden, wat een betere bescherming biedt. Het gebruik van dit systeem in de wagen is echter enkel mogelijk als deze laatste uitgerust is met ISOFIX.
Klik je kind altijd vast : zelfs op een kort traject is een ongeval nooit uit te sluiten.
Als je kind zelf de veiligheidsgordel vastklikt, check dan nogmaals of deze goed vastzit.


In hetzelfde thema

Nieuwigheid
Jouw baby slaapt veilig met deze uitrusting

Jouw baby slaapt veilig met deze uitrusting

Nieuwigheid
Niet te missen: 3 workshops om geweldige ouders te worden!

Niet te missen: 3 workshops om geweldige ouders te worden!

Nieuwigheid
Win een droom van een kinderkamer

Win een droom van een kinderkamer