Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!

Spotlight
Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!
Tips

Geen wonder dat je overweldigd wordt door een heleboel gevoelens: je start je eigen gezinnetje! Aarzel niet om de conferentie “Jonge en toekomstige ouders” te gaan ontdekken.

De geboorte van een gezin vraagt enige voorbereidingstijd

Je hebt verschillende maanden de tijd om je voor te bereiden op je nieuwe rol als mama of papa.

Deze tijd heb je ook echt nodig omdat je overweldigd wordt door gevoelens van zowel vreugde als angst. Een heleboel vragen gaan door je hoofd: wie zal dit kindje zijn en welke veranderingen zal het brengen in mijn dagelijks leven en mijn relatie? Wat voor een papa of mama wil ik zijn?

Het loont de moeite om hierover te spreken met elkaar en, waarom ook niet, met andere ouders.

Tijdens de wachttijd van de zwangerschap kan ieder reeds werken aan deze nieuwe relatieverhoudingen en jullie nieuwe plaats en functie. Het is een tijd die verwarrend en moeilijk kan zijn voor een koppel. Plots neemt dit kleintje immers veel plaats in, zowel lichamelijk als psychologisch. Het is daarom belangrijk dat hierover gepraat kan worden en jullie een nieuw evenwicht vinden als toekomstig gezin. De band tussen ouder en kind komt geleidelijk tot stand. Hij ontstaat vanaf het 1e moment dat jullie besloten hebben samen een kindje te krijgen en zal steeds sterker worden als dit opgroeit. Dit gaat niet zonder ups en downs en ieder koppel heeft hier zijn eigen, apart verhaal, maar het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van jullie affectieve relaties van invloed zal zijn op de emotionele ontwikkeling van jullie kind.

Welkom in de wereld van moeders!

Gedaan met je zorgeloze leventje! Deze 9 maanden wachttijd maken een ander mens van je. Zelfs als je leventje blijft zoals voorheen, ben je in gedachten steeds met je kindje bezig. Je bent ten slotte moeder nu.

Je maakt nu deel uit van het privéclubje van mama’s in het algemeen en van de vrouwen in je familie in het bijzonder.

Meer dan ooit zal je de inspanningen en opofferingen weten te waarderen die je eigen ouders zich voor jou getroost hebben.

De toekomstige papa ontdekt zijn nieuwe rol als vader

Ook de papa ontsnapt niet aan deze grote verandering.Hij wordt namelijk al snel geconfronteerd met gevoelens die als volgt kunnen worden vertaald: “Ik moet wel, ik kan niet anders.”

Het verantwoordelijkheidsgevoel dat al tijdens de zwangerschap aanwezig was, wordt nu harde realiteit als hij voor het gevulde bedje staat. “Ik heb een rivaal, ik ben overbodig geworden”.

Zelfs als de rollen van papa en mama gelijkenissen met elkaar vertonen en soms steeds meer op elkaar gaan lijken, weet je kindje er toch wel degelijk een onderscheid tussen te maken. Dit besef van de verschillen werkt constructief voor je kindje en helpt het zijn eigen identiteit te ontwikkelen tijdens het opgroeien.

Het is belangrijk dat jullie deze papa- en mamarol samen inhoud geven via dialoog. Dit vraagt natuurlijk tijd en aanpassingen zullen regelmatig nodig zijn.

Als jullie al andere kinderen hebben

Wij hebben het in principe over het 1ste kindje, omdat dit voor de 1e keer jullie koppel omvormt tot een gezin, met nieuwe gewoonten. Maar als er een kleintje bijkomt in jullie gezin brengt dit even goed grote veranderingen mee. Misschien maken grote broer of zus dezelfde fasen mee als papa. Zij zijn waarschijnlijk blij met het nieuwe broertje of zusje, maar kunnen zich tegelijk ook verwaarloosd en jaloers voelen.

Andere ouders ontmoeten

Het sleutelwoord bij dit thema is zeker “dialoog”. Je moet kunnen praten over wat je blij maakt, maar ook over je angsten en ergernissen. Als dit moeilijk gaat met de partner of met iemand anders uit je familie, dan kun je terecht op plekken waar je in contact komt met andere ouders en jullie ervaringen kunnen uitwisselen. Wacht niet om contact met hen op te nemen:

Babybabbel van de gezinsbond

Dit zijn bijeenkomsten georganiseerd door (toekomstige) ouders die willen samenkomen om ervaringen met elkaar uit te wisselen en hun vragen/problemen rond hun rol als opvoeder op tafel te brengen. Kindjes van 0 tot 3 jaar oud, begeleid door 1 volwassene, zijn hier welkom.

Ontmoetingsplekken voor ouders en kinderen

Deze creatieve doeplekken richten zich tot kinderen, samen met één volwassenen uit hun directe omgeving. Dit zijn plekken voor ontmoeting en gesprek, waar je samen met je kind een activiteit doet en je ervaringen en zorgen deelt met andere ouders of met de aanwezige professionals.


In hetzelfde thema

Tips
Verzorging van de navelstreng

Verzorging van de navelstreng

Tips
Aankomst in de kraamkliniek, in alle sereniteit

Aankomst in de kraamkliniek, in alle sereniteit

Tips
Duim of tutje?

Duim of tutje?