Verzorging van de navelstreng

Spotlight
Verzorging van de navelstreng
Tips

Bye bye, kraamafdeling. Je mag eindelijk naar huis! Men heeft je op de kraamafdeling uitgelegd hoe je je schat moet verzorgen en je hebt hierbij zeer goed opgelet, maar eenmaal je er alleen voor staat, lijkt het lang niet zo eenvoudig meer.
De navelstreng die je met je baby verbond, is doorgeknipt en je zal er goed zorg voor moeten dragen. De eerste dagen heeft je baby nog een navelklemmetje, dat verwijderd wordt als de navel verdroogd is.

Welk materiaal heb je nodig?

  • Steriele kompressen,
  • een antiseptische oplossing,
  • eosine,
  • wattenstaafjes (als de navelstreng afgevallen is).

Dit advies krijg je natuurlijk ook bij het verlaten van de kraamkliniek.

Het proper maken van de navelstreng

Deze zorg kan wat akelig overkomen, maar is niets om je zorgen over te maken, je schat voelt niets van de navelstreng. Voordat je met de verzorging begint, moet je absoluut eerst je handen wassen en/of ontsmetten met een hydroalcoholische gel, omdat de navelstreng gevoelig is voor infectie zolang hij niet verdroogd is.
Neem vervolgens een kompres waarop je een antiseptische oplossing doet. Ga rond de navelstreng van je baby waarbij je van binnen naar buiten gaat. Als hij protesteert, is dat gewoon omdat het product koud aanvoelt! Belangrijk: vervang het kompres bij iedere beurt.
Herhaal dit zolang als nodig is, totdat het kompres niet meer vuil wordt.
Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken voordat de navelstrengstomp afvalt.
Als je klaar bent, doe je de luier weer aan door de voorste rand naar binnen te buigen om te voorkomen dat urine en ontlasting in contact komen met de navelstreng, wat risico op besmetting meebrengt.

De navelstreng moet minstens één keer per dag worden schoongemaakt en telkens als hij in contact is geweest met urine of ontlasting. Controleer bij elke luierwissel of de navelstreng nog proper is en reinig hem indien nodig bij iedere luierwissel.

En wat met het badje? Dit is niet verboden en we raden het ook niet af. Je mag alleen je baby niet te lang in het water laten, omdat het uiteindelijk de bedoeling is dat de navelstreng verdroogt en afvalt. Droog je baby dus goed af als hij uit het badje is.

Aarzel niet om de workshop “Baby een badje geven en een verse luier en kleertjes aandoen: hoe doe je dat?” te gaan ontdekken.


In hetzelfde thema

Tips
Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Tips
Je baby veilig in bad

Je baby veilig in bad

Tips
Aankomst in de kraamkliniek, in alle sereniteit

Aankomst in de kraamkliniek, in alle sereniteit